úterý 16. září 2008

Pár důvodů, proč nepřecházet na Linux

O tom, proč si rozmyslet přechod z Windowsů k Linuxu, o tom na co si budete muset zvykat a převykat. Ač jsem sám spokojeným uživatelem Mandrivy a s Windows se setkám jen o místnost dál nebo ve škole a vůbec mi to nevadí, dovolím si vás tu trochu odradit od možného přechodu na tento v něčem skvělý a v něčem slabší operační systém

  1. Nepočítejte s tím, že všechno půjde hned. Nevím proč, ale lidé žijí v představách, že by jim měl Linux fungovat hned, jakmile ho nainstalují. To je pravda jen ve zlomku případů - dost často si musíte pohrát s nastavením v X11, jindy zase nainstalovat ovladače grafické či jiné karty. Prostě začátek je někdy tvrdý, to tak bývá. Pokud jste ale nedostali Windows jako OEM k počítači, pravděpodobně to znáte taky...
  2. Nepočítejte s tím, že všechno půjde. Ano, bohužel jsou stále věci, které normální člověk nerozběhá. Normálnímu člověku se totiž nechce psát ovladače pro skener, který nemá šanci v Linuxu nainstalovat, nechce se mu pořizovat si jinou tiskárnu, protože výrobce té, co má, ignoruje Linux. To co máte v počítači rozběháte skoro vždy, to co k němu připichujete občas s problémy nebo vůbec.
  3. Není to to samé jako ve Windows. Ač je vytuněný Linux ve vzhledu k nerozpoznání třeba od Vist nebo XPeček, není to nikdy úplně to samé. Některé věci můžete nastavit - klávesové zkratky, vzhled apod., některé ale ne. Na ty věci, které si (jednoduše) nenastavíte, přijdete sami nejspíše velmi brzo - většinou to bývají detaily, u každého trochu jiné.
  4. Pařmeni, zůstaňte (zatím) u Windows. Hry sice nějaké tu a tam jsou, a když už jsou tak jsou to takové, které vás zaručeně budou bavit - nejsou to ale skvělé 3D střílečky.
  5. Alternativa k vašemu oblíbenému programu? V 99% případů existuje, pozor alternativa != kopie. Existují programy, které zvládnou to, co jejich kolegové v TDSS (tom druhém skoro systému), vždy ale mezi nimi najdete rozdíly, funkce které chybí a funkce které jsou navíc. Prostě a jednoduše, budete si muset zvykat.
  6. Programy z Windows? Jen když máte štěstí. Pomocí Wine lze rozběhat programy pro Windows pod Linuxem. Ale ne všechny. Ale ne všem. Něco jde, něco nejde a když nainstalujete jinou distribuci Linuxu, tak je to přesně naopak. Takže raději nepočítejte s touto možností, stejně to není úplně košer.
  7. Jsou to už všechny problémy? Zdaleka ne, ale na většinu z nich přijdete časem sami. Nepřecházejte z toho důvodu, že vám váš kamarád, největší machr na počítače řekl, že Windows jsou totální víte co a Linux je best. Brzo byste byli zklamaní.
Takže na závěr pár bodů, která když splníte, máte reálnou šanci, že u Linuxu zůstanete:
  1. Přecházím protože chci, možná někdy i proto, že mám lehkou averzi na produkty Microsoftu.
  2. Nečekám od Linuxu nic.
  3. Mám čas si s ním ze začátku hrát.
  4. Nehodlám se k Windows vrátit po týdnu neúspěšného rozbíhání např Wi-Fi nebo TV karty.
  5. Pokud něco nebude fungovat a budu si jist, že jsem vyzkoušel maximum, raději to oželím.
A pár přirovnání nakonec. Začátky s Linuxem jsou jako začátky na hudební nástroj - ze začátku vás to bude bavit, ač to skřípe a nikomu jinému se to nelíbí. Protože to stále skřípe, přestane vás to zachvíli bavit. Ale když vydržíte, nakonec to přestane skřípat a stanete se kamarádi.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

nepřecházím protože pod linuxem nikdo nevyrábí účetní program

yetty řekl(a)...

Ano, to je jeden z mnoha problémů. Důležité je ovšem poznamenat, že to není chyba Linuxu.
Možný řešením by zde bylo asi jen Wine a to řešením dost nejistým.

Anonymní řekl(a)...

Tak přeci jenom už je i to účetnictví pro linux: http://www.winstrom.eu/produkty/flexibee

Okomentovat

Sponzorované odkazy