pondělí 22. září 2008

Hádanka I.

Tak tu jsou další články na pokračování, které budou ale asi velice nepravidelné a občas budou součástí delších článků, třeba Tchořáckých výprav. Dnes mám pro vás jednu trochu upravenou hádanku.

Přijdete na rozcestí ze kterého vedou tři cesty. Pouze jediná je správná - vede k životu. U každé cesty stojí muž, všichni jsou bratři. U té úplně vpravo stojí Josef, u té prostřední stojí Václav a u té poslední vlevo stojí Jakub. Každý buď lže nebo mluví pravdu. Říkají postupně toto:

  • Josef: "Správná cesta je ta Václavova nebo Jakubova."
  • Václav: "Správná cesta je ta Jakubova."
  • Jakub: "Alespoň dva z nás lžou."
Po chvíli ještě Josef prohlásí o jednom ze svých bratrů, že stojí u cesty ke smrti. Přijdete na to, která cesta vede k životu?
Řešení naleznete zde.

8 komentářů:

Pepi řekl(a)...

nikdy jsem nebyl na takovehle hadanky :D zajimalo by me, jake je reseni :)

yetty řekl(a)...

Jak to tak bývá i tady se objeví řešení u další hádanky.

jafinka řekl(a)...

je možný že by to byla ta Josefova cesta? třeba se trefim:-)

yetty řekl(a)...

možné je všechno - já chci důkaz :).

Anonymní řekl(a)...

Jafinka má kliku a vybrala si cestu k životu…
Je to přeci jednoduché ne ;)
Jakub mluví pravdu, a tudíž jeho druzí dva bratři lžou a jako jediná správná cesta z jejich odpovědí tedy vychází ta u Josefa.
Proč mluví Jakub pravdu? Kdyby lhal, znamenalo by to že lže sám, a tudíž jeho dva bratři mluví pravdu a v tom případě by správná cesta byla u něj, jenže posléze prohlásil že u jednoho z jeho bratrů je cesta ke smrti a musela by to být (protože by lhal) cesta k životu, ale to bychom už měli dvě ;)

Podobná hádanka:
Jsou dvě cesty. Jedna ke smrti druhá k životu a u každé stojí jeden člověk. Jeden z nich vždy lže a druhý mluví naopak vždy pravdu. Osobě to navzájem vědí, ale vy nevíte který je který a máte možnost položit libovolnou avšak jedinou otázku jednomu z nich. Na co se zeptáte, abyste s jistotou vyvázli ;)

yetty řekl(a)...

Pozor, poslední prohlášení o tom, že u jednoho bratra je cesta ke smrti, nepronesl Jakub, ale Josef.

Tvojí hádanku znám, možná se tu už někde v článku objevila.

Anonymní řekl(a)...

vim, ze jsem out ... ale... hojsi, ze ta hadanka je z knihy.... myslím nejaká krimoska ze sveta dostihů :))) hadanka zní: ze které? :))) a kdo je pisatel? :)))

yetty řekl(a)...

Jo, Hojšiho hádanka je z knížky. Hlavní hrdina je architekt, který vlastní pár akcií dostihového závodiště. Těch autorů na výběr zas tolik není, takže už radit nebudu.

Okomentovat

Sponzorované odkazy