úterý 9. září 2008

Používáme RSS! Hodí se to...

Ač mají RSS a čtečky s touto technologií patrně svá nejlepší léta za sebou, pořád mají i dnes co nabídnout. Stručně a jasně k čemu jsou:

  1. Sledování nových článků na serverech - jednoznačně hlavní možnost RSS čteček. Velká většina webu RSS poskytuje a tak stačí přidat adresu do své oblíbené RSS čtečky a už se nemusíte na stránku každý den koukat a kontrolovat zda majitel nenapsal nový článek.
  2. Sledování všeho ostatního, co kdo nabídne. Některé weby umožňují sledovat i komentáře k jednotlivým článkům, diskuze apod. - prostě to co tvůrce webu napadne.
To by bylo asi tak všechno, k čemu vám RSS bude. Ptáte se jak tuto možnost vyzkoušet? Čteček RSS je velká spousta, samostatné programy, čtečky uvnitř vetších programů, např. prohlížečů.
Jakous takous čtečku máte snad ve všech moderních prohlížečích, čtečku máte i v Thunderbirdu, nebo můžete zajít třeba na Slunečnici.cz a vyhledat "rss čtečka".
Já si oblíbil čtečku v Thunderbirdu - nemusím mít spuštěné nic jiného, je to na očích a v programu, který používám často - tudíž zkontrolovat nové články nezapomenu.
Ale teď už jak na to
Princip je ve všech programech podobný a pokud nevidíte počítač poprvé a jste alespoň průměrně inteligentní, neměl by pro vás být problém použít jakkýkoliv program. Já tu popíšu návod na ThunderBird...
  1. Najedete na stránku, kterou chcete přidat do čtečky, stisknete [CTRL+F] a dáte najít "RSS". Pokud nic nenajdete, zkuste třeba vyhledat "ATOM", případně zapátrat na stránce, zda není tento odkaz pojmenován nějak jinak. Odkazy na RSS jsou vetšinou schovány v patičce.
  2. Na odkaz raději neklikejte, ničeho byste nedosáhli - leda pokud byste chtěli využít čtečku svého prohlížeče.
  3. Klikněte tedy pravým tlačítkem a vyberte v menu "Kopírovat adresu odkazu"
  4. Spusťte si Thunderbird a vytvořte si účet pro RSS (pokud nemáte, jinak tento bod přeskočte).
  5. Teď přidáte kanál RSS. Kliknete na RSS v levém sloupci, pak na "Spravovat odebírání" a "Přidat".
  6. Do tohoto okna vložíte zkratkou [CTRL+V] zkopírovanou adresu RSS feedu.
  7. Kliknete na OK a máte vyhráno. Takto pak vypadá pečlivě rozčleněné stahování zdrojů.
  8. V nastavení účtu můžete upravit dobu, po které se zkontrolují zdroje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sponzorované odkazy