středa 10. září 2008

Typografie? - Aneb základy správného bloggera


Kde kdo už má dneska svůj blogísek, na češtinu a základy tyupografie však pamatuje málo kdo. I vaše obyčejné prožitky každodenního dne se dají číst, pokud dodržujete pár základních pravidel. Většinu z nich vás má naučit škola, já vím, každému se občas do textu připlete chyba - na to byste potřebovali korektura - nesmí to však být podobně, jak můj úkol na angličtinu - víc chyb než vět. Dobré je využít kontrolu pravopisu - alespoň překlepy to odhalí bezpečně.
Další důležitou součástí dobrého článku je dodržet alespoň základy typografie. K čemu to je? Ač se vám to možná nezdá, mnohem lépe se pak text čte, orientuje se v něm a vůbec na pohled je to příjemnější.

  1. Méně je někdy více. Takhle věta je dnes asi tou nejdůležitější a od ní se vše odvíjí. Nemusíte použít tisíce fontů, barviček a velikostí. Patrně to ani neděláte. Přenecháme to víte komu a půjdeme na další body.
  2. Odsazujte a používejte odstavce. Tohle si asi pamatujete ještě ze školy - odstavce jsou opravdu nutné a jejich odsazení ještě víc. Mnohem lépe se pak v textu orientuje. Pro odsazení se dá použít v CSS atribut text-indent.
    text-indent: 5px;
    Pokud se vám nepovede úspěšně nastavit odsazení a používání odstavců, střílet vás za to nikdo nebude, i já na blogu to tu dost často flákám, páč se to na Bloggeru musí dělat ručně (nebo jsem BFU a na nic lepšího jsem nepřišel).
  3. Za tečkou je vždy mezera! Tahle věc je opravdu důležitá a přesto je hodně lidí, co prostě mezeru za tečkou neudělá. To samé platí u pomlček, čárek, středníků a podobné havěti. Samozřejmě, jako v češtině vždy - pozor na výjimky!
  4. Před tečkou mezera není. Další častá chyba, před tečkou ani jiným interpunkčním znamínkem většinou mezera není.
  5. S pomlčkami je to složité. Na počítači pomlčku nepoužíváte, ač se to tak nezdá - na normální klávesnici se totiž nevyskytuje. To co používáte je ve skutečnosti spojovník. Tohle doporučuji vůbec neřešit, výsledný efekt je skoro nulový.
  6. Uvozovky v češtině, jo to je věda. V češtině se správně má psát první uvozovka dole a druhá nahoře - takto: „ a “. Na počítači se dají tolerovat i anglické uvozovky (" a "), zajistíte tak stoprocentní bezpečnost zobrazení (s českými můžou být problémy). Až asi před měsícem jsem odhalil, že špatně píšu uvozovky (možná je píšu špatně pořád, to jen ze zvyku). Správně se dají psát takto:
    Pavel nesouhlasil: "Nepůjdu tam".
    "Nepůjdu tam," namítl Pavel.
    "Musíš tam jít," odpověděl Petr, "nemůžeš tu zůstat sám!"
  7. Čísla se také počítají. Velké číslice, pokud je nelze psát ve tvaru 5 mld., je nutné rozdělit po tisících: 1 234 232 Kč. To samé platí za desetinou čárkou: 1,142 342 cm. V češtině se mezi tisícovkami dělá mezera, desetinné místa odděluje čárka.
  8. Natvrdlé mezery a jak na ně. Pevné mezery se používají mezi slovy, pokud se nesmí spojení slov rozdělit. Dá se to použít u názvů firem, hlavně se to ale používá za předložkami. V HTML uděláte nedělitelnou mezeru tímto znakem (samozřejmě ne v wysiwyg editoru):
Pokud se chcete o typografii dozvědět více a odborně, zkuste následující weby:
a nebo zapátrejte pomocí strýčka Googla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sponzorované odkazy