pátek 10. října 2008

Hádanka II.

Nevím, co napsat dříve, jestli novou hádanku, nebo řešení minulé. Ale asi novou. Ať máte nad čím přemýšlet. Hádanku mám od Jáni (Jaffinky).
Starý král umřel a rozdělil svojí říši na deset různých malých panství. Vy máte jednoho bratra a oba chcete dostat spravedlivý podíl z dědictví. Problém je v tom, že ani jedno panství není stejné - některá jsou velká, jiná bohatá, jiná krásná. Víte, že nikdy nikdy nemůžete rozdělit dědictví na dvě stejné části. Jak ho ale rozdělit, tak abyste si vy ani váš bratr nemohl stěžovat, že bylo dělení nespravedlivé?

Řešení hádanky naleznete zde.
A teď řešení minulé hádanky
Hádanku najdete zde.
Velmi blízko byl správnému úsudku Hojší, asi ale někde přehlídl jedno slovíčko a výsledek pak nemohl být správný.
Vezmeme to podle jednotlivých prohlášení, pěkně popořadě:
  1. Josef prohlásil, že správná cesta je ta Václavova nebo Jakubova. Takže pokud lže, je správná cesta ta jeho.
  2. Václav prohlásil, že správná cesta je ta Jakubova. Pokud by lhal, mohla by být správná cesta ta Václavova nebo Josefova.
  3. Jakub prohlásí, že dva z nich lžou. Pokud mluví pravdu, musí lhát jak Josef tak Václav. Pokud Jakub lže, musí Josef i Václav mluvit pravdu. Jinak to smysl nedává.
    Takže se nám vlastně zúžil výběr; pokud Jakub lže, musel musí stát u správné cesty on. Pokud mluví pravdu musí i správné cesty stát Josef.
Teď je důležité si uvědomit, jak je vlastně hádanka myšlená. Je řečeno, že každý z nich buď lže nebo mluví pravdu. A je důležité si uvědomit, že to platí napořád. Nestřídají lež s pravdou. Proto kdyby Jakub mluvil pravdu, musel by lhát Josef i v prohlášení, které učinil potom. Prohlásil o jednom ze svých bratrů, že stojí u cestě ke smrti - pokud by lhal, stál by jeho bratr u cestě k životu. Ale teď se podívejme zpět, kdo nám vychází u třetího bodu, pokud mluví Jakub pravdu stojí u správné cesty Josef. Teď nám ale z Josefova prohlášení vychází, pokud lže, že správná cesta je u jednoho z jeho bratrů. A to by pak byly dvě správné cesty, ta Josefova a ta jeho bratra. My víme, že správná je jen jedna. Proto musí Jakub lhát, Josef a Václav mluví pravdu - správná cesta je ta Jakubova. Smysl to dává i pro poslední Josefovo prohlášení - prohlásí, že cesta ke smrti je ta Václavova - tím mluví pravdu.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Napadá mne docela dost řešení, ale žádné není úplně dokonalé, takže budu přemýšlet dál...

Okomentovat

Sponzorované odkazy