úterý 10. června 2008

Jak to vidím já: Kosovo

Tak k tomuhle článku jsem se chystal déle, ale vědom si jeho závažnosti nejdříve jsem si potřeboval myšlenky v hlavě trochu uspořádat. Za inspiraci díky panu učiteli Ekertovi (ano, to je ten známý kapelník), jehož silně odmítavý postoj mě dostal do fáze, kdy jsem se rozhodl o tom přemýšlet a udělat si na věc vlastní názor. To se nakonec nepovedlo. Nevím, zda má být Kosovo samostatné, či ne, ale některé myšlenky vám tu můžu přiblížit.
Když zapomeneme na všechnu nenávist a odpor k Albáncům, na to, že žijí v chudobě a zaměstnanost je nízká, že jsou to muslimové, možná uvidíme některé věci trochu jinak. I když velmi nedostatků mají a hodně se jim toho dá vytknout (fanatičnost apod.), Srbové mají přece jen také nějaké ty skvrnky na bílem hávu. A tak zapomeňme na všechny rozdíly a podívejme se na to s nadhledem.
Hodně lidí přirovnává k odtržení Sudet od Československa. Ano, je to podobné, ale ne stejné. První rozdíl je v tom, že se Sudety připojili k, v té době již fašistickému, Německu. Vůbec celý spor o Sudety byl potom jedním velkým omylem, a vyhnání všech Němců jeho zlatým hřebem. Když jsem ale dělal ročníkovou práci o Nýrsku, uviděl jsem tento problém z trochu jiné stránky - ne jako vlastenec Čech. Těsně před skončením první světové války, ještě před vyhlášením samostatnosti Československé republiky, usilovali právě Němci v Sudetech žijící o samostatný stát. Vždyť je to logické - proč, když je tu většina Němců, by se měli připojovat k nějakým Čechům? Vždyť nám, Čechům, se také v Rakousku-Uhersku nelíbilo. Bohužel, či naštěstí, byla tato snaha potlačená vzniklou československou armádou a tak lidem zde žijícím nezbylo nic jiného než držet hubu a krok. A Sudetoněmecká republika nevznikla.
Velmi podobná je situace v Kosovu. Na naše poměry trochu vyostřená, etnické čistky tam proběhly na obou stranách a život je zde neklidný. Možná lze namítat, že Kosovská oblast patřila Srbům od nepaměti. To možná ano, ale jak dlouho patřila Amerika Indiánům a kde jsou teď? Nebo Keltům Evropa? Přišli Germáni a nakonec Slované a Galů tu mnoho nezbylo a o nějaké samostatnosti mohou většinou jenom snít.
Problém je v tom, že my jako lidé jsme krátkozrací a snažíme se vyřešit problém bez toho, aby jsme mysleli na všechno. Nu ovšem, to by se pak nedalo vyhovět nikomu.
A o samostatnosti Kosova se bude rozhodovat dlouho a ještě spíše se nikdy nerozhodne. Na jedné straně Rusko, na druhé USA - pokud se nechcete jednomu z nich znelíbit raději budete mlčet.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sponzorované odkazy