čtvrtek 29. května 2008

Básnické střevo - intestinum carmina

Protože se na internetu vyskytuje spousta názorů na to co to vlastně básnické střevo je, latinsky intestinum carmina, možná bych to měl všem trochu objasnit. Tak jako máme apendix, máme i básnické střevo. Nachází se za druhým ohybem tenkého střeva a produkuje hormon s názvem carminin. S jeho účinkem úzce souvisí tělesná tvorba serotoninu. V vzájemné těchto dvou hormonů máme pocit, že na světě je vše krásné a hned máme touhu se o tom se někým podělit.
Nejsnazším a nejrychlejším vyjádřením je právě skládání básní. Pokud je hormonu serotoninu v těle málo a carmininu naopak mnoho, projevuje se to temnými básněmi, plných krve, utrpení a smrti.
Hlavním podíl na tom má nedostatek serotoninu. Cituji z Wikipedie.cz jeho význam:
Serotonin (5-hydroxytryptamin, zkráceně 5-HT), je biologicky aktivní látka obsažená v krevních destičkách, v buňkách gastrointestinálního traktu a v menší míře i v centrálním nervovém systému. V čistém stavu je to bílá amorfní nebo krystalická látka. Obzvláštní význam má jako neurotransmiter (přenašeč nervových vzruchů), neboť ovlivňuje serotoninergní systém, tvořený soustavou neuronů v prodloužené míše, mostu, středním mozku a mezimozku. Tento systém si udržuje za normálního stavu optimální hladinu serotoninu vlastní syntézou z jeho biochemických prekurzorů. Neurony se serotoninovými receptory se vyskytují také v limbickém systému a v některých částech mozkové kůry. V centrálním nervovém systému se serotonin účastní především procesů, které se podílejí na vzniku nálad. Jeho nedostatek způsobuje snížení přenosu nervových vzruchů, způsobuje tak změny nálady, celkovou depresi, případně poruchy spánku, podrážděnost až agresivitu. Některé serotoninové receptory se mohou stát příčinou vzniku migrény, jiné ji naopak potlačují. Změny v jeho metabolismu mohou být odpovědné i za určité psychické poruchy; mj. mohou vyvolávat schizofrenii, maniodepresivní psychózu, chorobnou úzkost aj.
Nebezpečí z velkého množství carmininu je tedy jasné a zvláště v kombinaci s nízkou hladinou serotoninu přímo životu nebezpečné. Je potvrzeno, že se tato poměrně vzácná kombinace vyskytla u poměrně známých osobností, jako například u Kurta Donalda Cobaina nebo u Iana Curtise.
Poslední dobou se vzhledem ke stresujícímu stylu života stává kombinace nižšího množství serotoninu a kvůli životu v tvrdých jednoduchých městech vysoká koncentrace carmininu celkem běžná. Snadno poznat je to vzláště u mladých lidí, kteří jsou odrazem budoucího vývoje - vyznavačů stylu Emo stále přibývá. Jen otázkou je, kdy se tato kombinace stane nebezpečnou.
Vyvarování tomuto problému je celkem složité a vyžaduje pomoc odborníka. Jak říká psycholog Jaroslav Klíma z bohnické psychiatrické léčebny, který se tímto problémem zabývá:
"Špatný životní styl, příliš mnoho stresu a život v moderním světě, což znamená nebýti den co den v matičce přírodě má na náš organismus neblahý vliv. A toto jsou pak následky. A napravit to je opravdu těžké - chce to změnu ve vevnitř, změnu myšlení. A to je úkol na dlouhou trať"
Pokud patříte mezi ty, kteří tímto problémem trpí - projevují se příznaky: deprese, chmurné nálady, nálada básnit - měli byste vyhledat odbornou pomoc.

  • Psychiatrická léčebna Bohnice (http://www.plbohnice.cz/index.php)
  • Psychiatrická léčebna v Dobřanech (http://www.pld.cz)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

zajímavej článek.
nikdy mě nenapdalo, že to, že píšu básničky, by mohlo být podmíněno nějakýma látkama =D

Okomentovat

Sponzorované odkazy