středa 17. ledna 2007

Proč zrovna IRC

IRC není technologie zas až tak nová, přesto vám to povím o co běží. IRC neboli Internet Relay Chat je technologie která umožňuje chatovat ve více lidech najednou. Není to moc podobné ICQ nebo Skype ale spíš chatu na Seznamu nebo na XChatu.
Výhodou IRC je že tam můžete opravdu dobře pokecat, dozvědět se novinky atd. Pokud máte o IRC zájem, čtěte dál...
Pro IRC si nejdříve potřebujete stáhnout nějakého klienta. Mezi ty nejznámější patří mIRC (http://www.mirc.cz , stáhněte si ještě doplněk NoNameScript, který nainstalujte do stejné složky), nebo i obyčejná Miranda (www.miranda.cz). O výhodách různých klientů tu nebudu polemizovat, přesunu se rovnou k jádru věci.
Pokud máte program stažený a nainstalovaný, spuste ho. Dalším krokem je nastavit svojí identitu. Budu se zaměřovat spíše na mIRC, poněvadž většina uživatelů Mirandy má svůj program dobře prozkoumaný. Pro nastavnení klikněte na druhé tlačítko v horní liště od leva.Objeví se vám okno s mIRC Options kde si nastavíte připojení. V IRC Network vyberte QuakeNet a trochu níže libovolný server. Ve formuláři níže pak vyplňte svoje údaje a vše potvrďte kliknutím na OK.
Pak už se stačí připojit kliknutím na první tlačítko zleva. Dále pár věcí o kanálech.
Většina příkazů na kanálech začíná / (lomítkem). Úplně základní příkaz je např. /join #kanal , kde místo kanal zadáte jméno kanálu do kterého se chcete dostat (např. #hokejka, #csm atd.). Pak již můžete začít chatovat normálním psaním do řádky.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

BTW, o XMPP (Jabberu) jsi slyšel? Je to otevřený protokol, má contact list, místnosti (jako na IRC a jabber servery tě pustí i do IRC chatu), funkční autorizace, bezpečnost, šifrování, ochranu soukromí apod (narozdíl od třeba ICQ).

(pavlix - Jabber ID: pavlix(at)pavlix.net)

yetty řekl(a)...

Jabber znám a využívám :).

Okomentovat

Sponzorované odkazy