středa 2. května 2007

Neduhy dnešního mladistva

Velké množství mých vrstevníků kouří. Ať více či méně, kouří.

Proč se to děje? Častá odpověď je že jsou problémy v rodině. Může to být sice pravda, ale nemusí. Znám hodně lidí v rozpadlé rodině nekouřících, zato ale pár lidí v stabilních rodinách této droze zcela propadlé.

Dnešní mladý člověk žijící ve městě má dvě možnosti. Buď zůstat doma a sedět u compu, nebo si jít zahrát s klukama fotbal a časem s nimi i začít kouřit. Ten kdo skejsne doma, kouřit ještě může začít, například tím že ho puberta vyžene mezi vrstevníky nebo nastane životní krize (rozpad velké lásky :-), ale ten kdo už jednou kouřit začal už většinou nepřestane. Samozřejmě existují vyjímky.

Celkem by mne zajímalo zda existuje nějaká "zlatá" střední cesta. Kouřit je špatné, ale sedět doma nonstop u počítač asi taky není nejlepší a nejzdravější. Bohužel společnost ve které žijeme žádnou jinou volbu nedává. Možná silní jedinci dokáží odolat nabádání kamarádů, ale těch je jen pár.

Ten kdo sedí doma u počítače časem ztratí kontakt s kamarády, zjistí že s nimi nedokáže normálně pokecat. Ten kdo kouří si připadá trapně, ví že je kouření je blbost, ale přestat nedokáže. Proto aby si nepřipadal zas až tak moc trapně naučí kouřit své kamarády. A tak to pokračuje.

Co s tím dělat? Asi nikoho nepřesvědčíte aby kouřit přestal, on prostě nemůže. Jednak by se ztrapnil před partou a zadruhé je to hodně těžké. Ale jde to.

Změnit se něco musí v tom člověku, musí mu přestat jít o to co si o něm myslí ty druzí. Potom mu ale někdo musí pomoc.

Začít kouřit vaší ratolesti nezabráníte tím, že ho nebudete pouštět ven s kamarády. Zakoření v něm vzpoura, a pak už nezabráníte ani věcem mnohem horším.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sponzorované odkazy