úterý 19. prosince 2006

Hokejka.cz - krok za krokem

Další článek pro nové hokejkáře, který vezmu krok za krokem...

Registrace
Jak už jsem říkal, nemusíte se registrovat pouze do Česka, můžete i do jiných států (já jsem např. v USA). Registrační formulář je myslím celkem jasný. Po úspěšné registraci by vám měl přijít email s potvrzovacím kódem, který zadáte do dalšího formuláře. Svůj tým a stadion můžete pojmenovat libovolně (např. HC Já a My, stadion U mně).

Přihlášení
Po úspěšné registraci se můžete přihlásit formulářem vlevo. Pokud jste zapomněli heslo můžete si nechat poslat nové.

Samotná hra
V menu se můžete zorientovat celkem snadno. První sloupeček s názvem informace je čistě informativní, najdete zde odkaz na infoweb, Vip Funkce, FAQ (časté dotazy a odpovědi na ně), odkaz na stránku s novinkami, nastavení (zde můžete např. změnit heslo atd.), manuál, pravidla, hledání (zatím jen hráčů, hledání manažerů ještě neexistuje).
Manuál, pravidla
Tyto dva dokumenty je dobré přečíst pokud to myslíte s hokejkou vážně. Je to delší čtení, ale pokud si na to uděláte někdy čas jistě vám to neuškodí.
Další sloupeček s názvem Tým je vaše hlavní centrála. Máte zde odkazy jak na poštu, kde si můžete dopisovat (domlouvat trady atd.) s ostatními manažery, tak i kalendář, týmové noviny (zde máte zajímavou vymoženost s aktuálním dění, např. informace o tradu, o odehraném zápase atd.). Dále je tu odkaz hráči kde uvidíte jak svoje hráče, tak i hráče volné (UFA), vyhozené (RFA), svojí farmu (B-tým), své skauty, volné skuty a waivers.
Dalším důležitým bodem jsou lajny, kde si můžete nastavit lajny pro zápas. Pokud hokejku ještě moc nechápete je nejlepší volba CPU lines, což znamená že za vás lajny vygeneruje počítač. Pozor i tyto lajny nemusí být v pořádku (např. pokud máte jen jednoho golmana atd.), proto si lajny raději otestujte. Stejně můžete nastavit i lajny u farmy (B-týmu).
Stránka s tréninkem je jak jinak než na nastavení tréninku hráčů. Pokud ještě nemáte žádný vlastní tréninkový program, můžete si ho nastavit po kliknutí na Tréninkové programy. Při nastavování musíte vyplnit formulář tak, aby po součtu všech položek vyšlo max. 100. Stejně můžete nastavit i tréninkový program pro brankáře.
Pokud máte tréninkový program úspěšně vytvořen vraťte se zpět na stránku trénink. Zde by se vám měli zobrazit programy minimálně dva; jeden s názvem REST (max. odpočinek a regenerace) a váš nově vytvořený program. U každého hráče si můžete vybrat který program bude absolvovat. Intenzita tréninku ovlivní celý tým, např. pokud máte trénink s hodnotou 50% na sílu a nastavíte intenzitu na 50% bude vám hráč trénovat na 25% sílu. To samé můžete udělat s farmou. Pozor ale na kondici! Pokud vám kondice klesne pod 80 je pravděpodobnost, že se vám hráč zraní.
Po kliknutí na odkaz farmářský tým můžete přesouvat hráče mezi A-týmem a farmou, s tím že čím větší OA má tím je lepší. V A-týmu můžete mít maximálně 26 hráčů. Pozor na to, aby se vám po přesunutí hráčů nerozházely lajny.
Stránka stadion je myslím dost jasná, dodám jen že pokud máte vstupné neúměrně drahé může se vám stát že budete mít nulovou návštěvnost.
Stránka finance je pouze informativní, dozvíte se zde kolik máte na účtě, jaké jsou vaše výdaje a příjmy atd.
V přátelských zápasech můžete vyzvat buď jistý tým, nebo můžete nechat počítač aby vám domlouval přáteláky sám. Pozor ale opět na kondici; po odehraném zápase vám kondice klesne a hráči budou více náchylní na zranění.
Políčko karta týmu je vizitka vašeho týmu. Můžou jí vidět i ostatní manažeři. Velkou část můžete změnit v nastavení.
Sloupeček Obchodování je celkem jasný, dodám pár detailů. Po kliknutí na odkaz Obchodování se vám zobrazí váš tým a až zadáte id nějakého týmu i tým protější. Z cizího týmu si vždy vyberete hráče o kterého máte zájem a ze svého týmu vyberete hráče kterého chcete dát. Nelekejte se že u cizího týmu nevidíte čísla. Na zobrazování těchto čísel je skauting, o čemž více níže. Obecné pravidlo písmen je že A je nejlepší a F- nejhorší, mezi tím to jde podle abecedy. Na ukazateli výhodnosti uvidíte jestli je pro vás výhodný (předpokládám že nechcete dělat nevýhodné trady). Samozřejmě je to pouze orientační, ale musíte se vejít do mezery mezi šipkami. Pokud vám nějaká nabídka přišla (Došlé nabídky) její výhodnost můžete zjistit tím že trade podáte jakoby vy, a na ukazateli výhodnosti již poznáte zda je výhodnost pro vás přijatelná. V Odchozích nabídkách vidíte vaše nabídky, které ještě nikdo neodmítl ani nepřijmul. V historii vidíte už přijmuté nebo odmítnuté nabídky.
Ve sloupci Ligy máte dvě políčka, seznam lig je seznam s ligami a zde se můžete zařadit do nějaké přípravky. Pokud již jste zařazení uvidíte tu své pořadí, statistiky atd. V seznam týmů uvidíte seznam týmů podle států.
Zajímavý a relativně důležitý sloupec je skauting. Skauting slouží na zjištění skrytých vlastností hráčů, jak u svého tak u cizích týmů. Skauty si můžete pořídit na stránce hráči (viz. výše). Po kliknutí na odkaz skauti se vám zobrazí již zaměstnaní skauti. Pod odkazem skauting se skrývá nejdůležitější část, zde můžete přiřadit skauta buď do ligy, do státu, do týmu, nebo na shortlist. Shortlist je speciální listina, kde se vám objeví vybraní hráči. Vybrat si je můžete kliknutím na zelené kolečko vedle hráče.

Zápasy
Zápasy se vždy hrají při přepočtu. Mnohá vidina začátečníků, kteří ještě žádný manažer nehráli je to že zápas budou hrát sami, podobně jako na známém NHL od EA Sports. Přepočty jsou tři za den vždy v 06:00, 14:00 a v 22:00, tzn. že za jeden reálný den uběhnou tři hokejkové.
Diskuzní fórum je celkem jasné, své dotazy nepište do hlavního fóra ale do vymezené sekce.
Toť je zatím ode mně vše, na vaše dotazy rád odpovím, vynechané věci rád dopíšu (jen mě musíte upozornit).

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

myslim že mě to začne bavit. ale jinak dobrej návod, lepší než číst suchej manuál.

yetty řekl(a)...

proto jsem to psal, manuál nikdo číst nechtěl

yetty řekl(a)...

Časem se mohly některé věci trochu změnit, takže se nedivte pokud něco přesně nenajdete.

Anonymní řekl(a)...

Výhodnost obchodů je podle každého uvážení, ukazatel výhodnosti je jen kvůli omezení. Sice může něco málo ukázat, ale stejně se všichni rozhodují podle svých vlastních priorit :)

Jinak pěkný článek ;)

Okomentovat

Sponzorované odkazy